CSS Osnove

REM

Sve popularnija jedinica postaje rem koja se ne obazire na podrazumevane vrednosti za odredjene tagove već je relativna u odnosu na root element, u većini slučajeva html tag. Definiše se tako da root element procentualno povećate ili smanjite a onda u odnosu na njega definišete veličinu teksta svih ostalih tekstualnih tagova.

U slučaju da pretraživač ima definisanu vrednost za html element u vrednosti od 16px, a da želimo da bazna veličina fonta bude 10px, prvo ćemo procentualno smanjiti taj font na 10px korišćenjem font-size:62.5% pravila za html, a onda u odnosu na njega smanjivati ili povećavati veličinu teksta pojedinačnih tagova. Ako pogledate primer ispod, videćete da je font-size prvo definisan u pikselima a potom u rem jedinici. Ovo je zbog toga što pretraživači koji ne razumeju rem kao jedinicu imaju vrednost koju će usvojiti.

html { font-size: 62.5%; } body { font-size: 14px; font-size: 1.4rem; } /* =14px */h1   { font-size: 24px; font-size: 2.4rem; } /* =24px */

Pointi (pt), inch (in) i ostale apsolutne jedinice nisu preporučljive za web dizajn!

Da uprostimo, dok se ne budete lako snalazili u ovoj problematici: za slike koristite piksel a za tekst em ili rem jedinice.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn