CSS Osnove

COLOR – IZRAŽAVANJE BOJA U CSS-u

Vrednosti atributa color se u CSS-u definišu na tri načina. Prvi način smo obradili i on obuhvata definisanje službene reči za boju, na primer red.

Navešćemo sve varijante boje iskazane službenim rečima:

CSS-struktura-20

Drugi način definisanja boja je putem tzv. RGB modela u kome se boje definišu kao kombinacija vrednost u rasponu od 0-255 za crvenu, zelenu i plavu i zapisuju se kao: rgb(255,23,45);

Uzećemo primer pisanja crvene boje:

color: rgb(255,0,0); – vrednost za crvenu je maksimalna 255, dok su preostale dve boje sa vrednošću 0

Plava bi izgledala rgb(0,0,255); a zelena rgb(0,255,0);

Treći način je ujedno i najviše korišćen. U ovom zapisu koristimo heksadecimalni format zapisivanje boja (vrednosti 0-9 i A-F). Ispred heksadecimalnog zapisa koji sadrži 6 karaktera stoji znak # . Postoji i skraćeni način zapisivanja koji podrazumeva pisanje 3 heksadecimalna karaktera. Skraćeni zapis se koristi kada su vrenosti jednake, na primer

#ccddff se može napisati kao #cdf

Slova se mogu pisati velikim i malim slovima.

Primer zapisivanja nekih osnovnih boja:

#FFFFFF; – bela (skraćeni format #FFF;)

#000000; – crna (skraćeni format #000;)

#FF0000; – crvena (skraćeni format #F00;)

#00FF00; – zelena (skraćeni format #0F0;)

#0000FF; – plava (skraćeni format #00F;)

Postoje razni alati na Internetu koji boju iz vizualnog pretvaraju u heksadecimalni format. Heksadecimalni zapis boje moguće je videti i u grafičkim programima kao što je Photoshop ili Ilustrator. Iz tog razloga nema potrebe učiti napamet nijednu od pomenutih boja.

Pored ovih programa postoje razni dodaci za pretraživači pomoću kojih možete saznati tačnu vrednost boje koja vas zanima a nalazi se na nekoj web strani koju posećujete. U slučaju Firefoxa, ta alatka naziva se Color Picker.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn