HTML Osnove

U kom programu pišemo HTML kod?

HTML kod je kod od koga je sastavljen html dokument. On se može pisati u bilo kom text editoru. Na primer, na Windows platformi to može biti Notepad. Ono što morate izbeći su text editori tipa Word-a i slično jer oni po pravilu formatiraju tekst a to dodatno formatiranje često pravi problem.

Znači, kada otvorite novi dokument u Notepad-u i upišete neophodan HTML kod u vidu običnog teksta, neophodno je pre snimanja uraditi 3 stvari:

3-snimanje-web-strane

  1. Zadati ime dokumenta sa ekstenzijom .html
  2. U polju Save as Type izabrati All Files
  3. U polju Encoding izabrati UTF-8

Ovako snimljen HTML dokument postaje validan za prikaz u pretraživaču.

Kako postaviti ekran pri pisanju koda?

Kada radite na izradi html dokumenata korišćenjem Notepad-a za pisanje koda i pretraživač za pregled promena, najbolje ih je rasporediti tako da oba zauzmu po polovinu displeja, podaljeno po horizontali. Tako najlakše možete raditi i pratiti izmene.

4-kako-gledati-html-kod

Ako želite da otvorite HTML dokument u cilju prepravki, nemojte to raditi dvostrukim klikom miša na fajl. Ako to uradite, Windows će, po defaultu, html dokument otvoriti u pretraživaču, što nije ono što ste hteli da postignete. Umesto toga, stanite na ime dokumenta i iz menija do koga dolazite pritiskom desnog tastera miša, izaberite Open with > Notepad . Pogledajte sliku ispod.

5-kako-otvarati-html-dokument

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn