Šta je HTML?

HTML je jezik u kome se pišu web strane. Znači, svaka web strana je jedan HTML document. HTML document je običan tekstualni fajl koji je sastavljen od kombinacije HTML sintakse poznatije kao tagovi i samog sadržaja (tekst, slike, audio, video, itd.)

Šta je CSS?

CSS je jezik osmišljen da ulepša web stranice. Stranice napisane samo HTML sintaksom nisu vizuelno atraktivne. CSS fajlovi su, po strukturi, takodje obični tekstualni fajlovi koji slede jednostavnu sintaksu pisanja CSS koda.

CSS kod se može nalaziti unutar HTML dokumenta ali i kao samostalan dokumentsa ekstenzijom .css .

Pre nego krenemo sa izučavanjem oba pomenuta jezika, hajde da obradimo neke osnovne termine vezane za Internet, tj. World Wide Web.

Šta je pretraživač?

Pretraživač (Browser) je aplikacija instalirana na računaru korisnika čija je osnovna namena da prikazuje web strane. Kada u adresnoj liniji ukucate željenu adresu, pretraživač zna kako da ode do web servera na kome se strana nalazi, zatraži je od web servera, prevuče na lokalni računar i ispravno prikaže u svom prozoru. Postoji veliki broj web browser aplikacija (pretraživača) medju kojima su najpoznatije: Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox i Apple Safari.

Osnovni jezik koji pretraživač razume naziva se HTML. HTML jezik je jezik kojim se pišu .html dokumenti i sastavljen je od elemenata koje nazivamo tagovi.

Pored HTML jezika, pretraživač odlično razume i CSS sintaksu.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn