Gde postaviti JavaScript kod?

Gde staviti Java Script kod?

Teorijski, Java Script kod može biti umetnut bilo gde na HTML strani. U našem jednostavnom slučaju, Java Script kod mora biti umetnut na mestu na kome zelimo da se izvrši. Nasuprot tome, u većini slučajeva, Java script kod stavićemo odmah iznad zatvarajućeg body taga iz prostog razloga što ne želimo da usporimo učitavanje web strane. Moguće ga je umetnuti i u header delu strane kao i u body sekciju na mestu na kome nam zatreba.

U kompleksnim HTML dokumentima, sa nekoliko stotina redova koda, mnogo je bolje kod staviti u nezavisan fajl i pozvati ga po potrebi. Na taj način, HTML dokument je pregledniji ali i Java Script kod koji stavljamo u nezavisan fajl. Sintaksa kojom učitavamo Java Script kod u HTML stranu izgleda ovako:

<script src=”neki_kod.js”></script>

Nije neophodno da fajl ima ekstenziju .js mada je preporučljivo. Zašto? Samo ime taga script govori da ono što sledi jeste Java Script. Davno, kada je postojalo više scripting jezika koji su se koristili u okviru HTML dokumenata bilo je neophodno navesti i tip scripta, tj. korišćen jezik. U slučaju Java Scripta to je izgledalo ovako:

<script type=”text/javascript” src=”neki_kod.js”></script>

U HTML verziji 5 ovo više nije potrebno jer je Java Script de facto jezik koji pretraživač koristi.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn