Registracija domena

Izbor imena domena i provera dostupnosti

Izbor imena je nešto, na prvi pogled prilično lako, ali postaje ozbiljan mentalni proces u momentu kada počnete da proveravate njegovu dostupnost i ono što ste vi zamislili, i kada shvatite da su vaši prvi izbori – već zauzeti! Dostupnost imena znači da li je ime domena koje želite, upareno sa željenom ekstenzijom – već zauzeto?

Poseban problem se javlja kada želite da registrujete ime isto ili slično imenu nekog od velikih brendova. Svakako vam ne bih preporučio da za ime izaberete nesto tipa koka-kola.rs. Većina velikih brendova je prilično osetljiva po tom pitanju i konstantno ulaže napore (preko svojih timova advokata :)) kako bi ime brenda zaštitila – pa i na Internetu.

U slučaju da ipak insistirate na imenu koje je već zauzeto, u bazi RNIDS-a ili kod nekog od ovlašćenih registara potražite kontakt osobe navedene kao Administrativni kontakt i probajte da otkupite domen, tj. ime od trenutnog vlasnika.

Postoji mnoštvo domena koje su pojedinci ili kompanije zakupili, da bi posle par nedelja ili meseci shvatili da im ta investicija nije bila neophodna. I sam sam jedan od njih. :) Vredi pokušati.

Kako proveriti dostupnost imena domena?

Na strani organizacije RNIDS ili kod nekog od ovlašćenih registara možete proveriti dostupnost svih imena sa ekstenzijama za koje su oni odgovorni, tj. .rs, .co.rs, org.rs, in.rs, edu.rs kao i ćirilične ekstenzije (srb).

Zakup domena ili Transfer domena

Zakup domena podrazumeva privremenu registraciju imena domena na odredjeni vremenski period. Znači, ime domena nije nešto trajno, već se svake godine obnavlja ili u startu registruje na veći broj godina. Kompanije koje vrše registraciju domena u vaše ime, nazivaju se ovlašćeni registri (u daljem tekstu provajderi) a njihov spisak možete naći na adresi http://rnids.rs/lat/spisak-ovlašćenih-registara . Ograničenje zakupa je do maksimalnih 10 godina.

U slučaju da želite da registrujete domen sa ekstenzijom .com, .org, .net i slično, na raspolaganju su vam domaći provajderi ali i brojne strane kompanije.

U skorije vreme došli je do pojave novih, takozvanih gTld domena (gde gotovo da nema ograničenja u ekstenzijama: .agency, .club, itd.) koje takodje mogu biti registrovane i kod domaćih ali i stranih provajdera.

Procedura za registraciju domena sa .rs ili .co.rs ekstenzijom

Većina ovlašćenih provajdera nudi mogućnost online registracije domena. Pre nego krenete u popunjavanje online obrazaca, za slučaj da domen registruje pravno lice, pripremite sve neophodne podatke o firmi uključujući PIB, Matični broj i podatke kontakt osobe (telefon, email, JMBG, itd). Nakon što završite sa popunjavanjem obrasca, provajder vam šalje profakturu (ili vam nudi opciju plaćanja kreditnom karticom).

Nakon izvršenog plaćanja, provajder obavlja proceduru registracije domena u vaše ime kod organizacije koja je odgovorna za sve nacionalne domene (rs , .co.rs ili срб ćirilične domene) i naziva se RNIDS.

Procedura za registraciju internacionalnih domena (com, org, net, info, agency, club, itd.)

Procedura je slična gore navedenoj. Izbor može biti neko od domaćih ovlašćenih registara http://rnids.rs/lat/spisak-ovlašćenih-registara ali i mnogobrojne strane kompanije. Neki od poznatijih stranih provajdera nalaze se na adresama: www.register.com , www.godaddy.com , www.enom.com, itd.

Transfer domena (prenos domena) je proces u kome vi već registrovani domen želite da prebacite kod drugog provajdera, tj. proces u kome šaljete zahtev postojećem provajderu da izmeni svoje DNS zapise, tj. IP adresu servera na kome će se od tog trenutka pa nadalje nalaziti vaš sajt. U slučaju pomenutih rs, co.rs ili срб domena, transfer je besplatan dok se u slučaju internacionalnih ekstenzija (.com, .org, .net, itd) ta operacija naplaćuje.

Sledeće na redu je izbor hosting paketa i hosting provajdera.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn