Kreiranje sadržaja strane

Ubacivanje teksta u sadržaj strane

Tekst se u sadržaj strane ubacuje ili kopiranjem iz nekog text editora kao što je Notepad ili sličan program ali NIKAKO direktno iz Word-a jer onda blok teksta, uz vidljiv tekst, povlači i mnoga nevidljiva formatiranja pa dolazi do čudnog formatiranja teksta na strani. Ukoliko tekst ipak hoćete da iskopirate iz Word-a ili sličnog tekst procesora, obavezno ga PRVO iskopirajte u Notepad pa tek zatim iz Notepad-a u WordPress prostor za sadržaj. Ovako ćete ukloniti sva formatiranja.

Formatiranje teksta u WordPress-u obavlja se slično kao i u ostalim tekst procesorima. Za tu namenu, u WordPress-u postoji sekcija sa komandama, koja se nalazi tik iznad prozora za ubacivanje sadržaja a ispod dugmeta Add Media.

102-WordPress-formatiranje-teksta

Naravno, postoje plugin-ovi koji obogaćuju prikazanu paletu.

KREIRANJE SADRŽAJA POSTA

Sadržaj posta je sličan kreiranju sadržaja strane. Jedina bitna razlika je sekcija pod imenom Excerpt koja služi za prikaz teksta na zbirnim post stranama, tj. na stranama gde su zbirno prikazani svi postovi ili svi postovi odredjene kategorije. U slučaju da ne definišete excerpt tekst, WordPress će na tim stranama prikazati početni deo teksta iz sadržaja posta, tj. odredjeni broj karaktera teksta koji ste uneli u deo predvidjen za sadržaj.

Optimizacija slika i videa

Ono što je vrlo bitno pomenuti ovom prilikom je format i veličina slika koje se upload-uju na sajt. Neoptimizovane slike ne samo što usporavaju učitavanje stranice vebsajta na kojoj se nalaze, već smanjuju i njen ranking kod pretraživača (zbog brzine učitavanja) kao i činjenice da mogu enormno povećati veličinu sajta. Ovaj problem se dalje prenosi na veličinu hosting paketa koji morate kupiti kao i dužina izrade bekapa sajta. Ova priča je još opasnija u slučaju lokalnog skladištenja video zapisa. Čisto ilustracije radi, jedan neoptimizovan video zapis u trajanju od 15 minuta može zauzeti isto onoliko prostora koliko i celokupan sadržaj ostatka sajta. Zbog toga je preporuka da slike ne kreirate u veličini većoj od 1024px po široj strani i obavezno ih provučete kroz neki od online alata za optimizaciju. Podržani formati slika u WordPress-u su png, jpeg i gif. Slike tipa bmp treba izbegavati jer su ogromne po veličini a postoje i problemi sa njihovim prikazom u odredjenim pretraživačima.

Online alat za optimizaciju png slika naziva se TinyPNG https://tinypng.com/ a ostale možete kompresovati na adresi http://www.imageoptimizer.net , i sličnim sajtovima. Jedan od zgodnih alata koji je ujedno i besplatan je RIOT, koji se instalira na lokalnom računaru na kome se slike nalaze. Podržava smanjivanje kako jpeg, tako i png i gif formata.

Preporuka za video je da ga, čak i kada želite da ga uslužujete sa svog sajta prethodno upload-ujete na youtube a zatim skinete pomoću nekog od mp4 download-era. Ukoliko to nije obavezno, uvek video linkujte sa Youtube-a ili sličnog servisa za online skladištenje video zapisa.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn