Šta je WordPress?

WordPress osnove ili Kako da samostalno kreirate i ažurirate website?

WordPress je aplikacija koja se “instalira” na web serveru (najčešće što zovemo home direktorijum) i koja pomaže da brzo i lako postavite i održavate svoj privatni ili kompanijski web sajt. Popularno, aplikacije poput WordPress-a nose zbirni naziv CMS (Content Management System).

Smisao kreiranja sajta kroz WordPress je da korisniku koji ne poznaje ni jednu od web tehnologija potrebnih za izradu dinamičkih sajtova (HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP, MySQL) omogući postavljanje i ažuriranje veb sajta pri čemu dodatna snaga leži u mogućnosti njegovog prilagodjavanja potrebama korisnika. Neke od funkcija prilagodjavanja su jednostavne (izbor teme, instalacija plugin-ova) dok su druge zahtevnije (HTML i CSS modifikacije, programske modifikacije PHP dokumenata, itd. izmene u samoj bazi/tabelama MySQL baze podataka)

Na ovom kursu obradićemo postavljanje WordPress sajta na način koji neće zahtevati znanje iz gore pomenutih tehnologija.

Ono čega morate biti svesni je da ovo sa sobom nosi odredjena ograničenja. Ograničenja se najviše odnose na činjenicu da ćete, po pitanju izgleda i funkcionalnosti sajta, morati da pristanete na neke kompromise. Sa druge strane, benefit je svakako samostalno postavljanje i ažuriranje websajta bez dodatnih ulaganja.

Blog

WordPress je na svom početku bio zamišljen kao blog platforma. Vremenom je prerastao u alat za kreiranje kako sajtova sa statičkim sadržajem tako i sajtova sa mešovitim sadržajem. Zapravo, trenutna tendencija i jeste da obe stvari koristite na web prezentaciji. Ukoliko se radi o kompanijskom sajtu, blog funkcionalnost možete iskoristiti kao sekciju novosti dok osnovne stranice sajta koje kreirate čine njegovu okosnicu. Drugi primer bio bi kada je sadržaj prvenstveno dinamičan, tj. podseća na blog koji dominira, ali se u menijima nalazi i nekoliko strana sa statičkim sadržajem.

Šta je potrebno uraditi pre instalacije WordPress-a?

Pre instalacije WordPress-a potrebno je uraditi sledeće :

  1. Izabrati ime domena i proveriti njegovu dostupnost
  2. Zakupiti domen ili izvršiti Transfer već registrovanog domena
  3. Zakupiti hosting

Ukoliko ste ovo već obavili, predjite na sledeću sekciju ili prodjite kroy sekcije edukacije REGISTRACIJA DOMENA i HOSTING.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn