WordPress instalacija

INSTALACIJA WORDPRESS-a

Nakon što uspešno izvršite zakup domena i odaberete tip hostinga, vaš deo servera (home folder) je spreman za rad. Ono što vaš provajder treba da vam pošalje na mail adresu koju ste naveli pri registraciji su pristupni parametri. Oni se uglavnom odnose na web adresu vašeg home foldera, FTP adresu (ukoliko prebacivanje dokumenata vršite putem nekog od FTP softvera) sa pripadajućim korisničkim imenom i lozinkom kao i podatke za pristup cPanel softveru.

Ukoliko je vaš provajder obezbedio gotovu instalaciju WordPress-a, predjite na sledeću sekciju pod nazivom ADMINISTRACIJA WORDPRESS SAJTA. U suprotnom, moraćete da prodjete kroz instalaciju.

WordPress instalacija podrazumeva

  • kreiranje MySQL baze podataka sa pripadajućim korisnikom
  • upload WordPress softvera u home direktorijum i
  • izvršavanje skripta za instalaciju WordPress-a
  1. Kreiranje MySQL baze podataka

Prvo što treba da uradite je da se ulogujete na vaš cPanel nalog. To radite tako što u adresnoj liniji pretraživača kucate www.ime_sajta/cpanel i unesete dodeljeni username/password za pristup.

U prozoru koji vam se otvori, izaberite MySQL Databases u sekciji Databases.

1-WordPress-cpanel

Ono što treba da uradite je da

  • kreirate bazu,
  • kreirate usera koji će pristupati toj bazi i kao poslednji korak,
  • povežete bazu i korisnika.

Kreiranje baze

U sekciji Create a New Database unesite ime baze i zatim kliknite na dugme Create Database

2-WordPress-cpanel

Kreiranje usera

3-WordPress-cpanel-mysql

Na istoj strani na kojoj ste kreirali bazu, u sekciji MySQL Users unesite username (1), dva puta isti password (2) i nakon toga kliknite na dugme Create a User (3). Ovim postupkom ste kreirali novog usera čiji će username/password biti korišćen za pristup WordPress bazi podataka ali koji joj još uvek nije pridružen. Za pridruživanje korisnika potrebno je izvršiti još jedan korak koji sledi.

Pridruživanje korisnika MySQL bazi

Na istoj strani na kojoj ste kreirali bazu i korisnika, u sekciji Add a User to a Database, pridružićete korisnika bazi. Ovo se radi iz razloga što u okviru jednog cPanel hosting naloga vi možete imati više sajtova, a samim tim i više baza kao i korisnika koji im pristupaju. Sve što je potrebno uraditi u ovom koraku je izabrati korisnika iz menija User: i odgovarajuću bazu iz menija Database: i nakon toga kliknuti na dugme Add.

4-WordPress-cpanel-mysql

Nakon što ste kliknuli na dugme Add, otići ćete na stranicu na kojoj definišete koje će sve privilegije korisnik imati nad bazom.

5-WordPress-cpanel-mysql

Ovde ćete kliknuti na ALL PRIVILEGES i kliknuti na dugme Make Changes. Pojedinačno selektovanje privilegija preporučuje se samo naprednim korisnicima.

Opisanim postupkom kreirali ste bazu, korisnika za pristup bazi, pridružili joj ga i definisali privilegije koje korisnik nad njom može da obavlja (prava pristupa).

Upload WordPress softvera u home direktorijum

Sledeća procedura se sastoji u download-u WordPress instalacije i njenom raspakivanju u okviru home foldera.

Prvo što treba uraditi je skinuti najsvežiju stabilnu verziju WordPress-a. To se postiže odlaskom na adresu https://wordpress.org/ i klikom na plavo dugme Download WordPress. Nakon klika, otvara se stranica sa sličnim dugmetom na kome je pored naziva prikazana i verzija WordPress-a koju skidate. (u momentu pisanja uputstva, to je WordPress 4.1.1)

Nakon što se zipovani folder skine, treba ga raspakovati. Ovo je vrlo bitan deo. U okviru njega ćete naći direktorijum pod imenom wordpress. Udjite u njega i držanjem tastera CTRL+A označite sav sadržaj. Na Windows platformi/računaru desnim klikom izaberite Send To> Compressed(Zipped) Folder. Novo kreiranom folderu biće dodeljeno ime prvog fajla koji ste osenčili. Možete ga promeniti u neko smisleno ime tipa wordpress_instalacija i slično. Tako kreiran folder treba upload-ovati u svoj home folder na web serveru.

Upload radite tako što se ulogujete na cPanel, izaberete FileManager i iz menija kliknete Upload, i izaberete zipovani folder (prethodno nazvan wordpress_instalacija).

Nakon što se završi upload tog foldera, kliknite na njega i izaberite Extract. Ovim završavate upload instalacionih WordPress dokumenata.

Povezivanje WordPress instalacije i baze podataka

Nakon što ste kreirali bazu podataka i upload-ovali WordPress instalaciju, preostaje vam da završite proces povezivanjem WordPress-a i baze podataka. To radite na sledeći način:

U pretraživaču ukucate adresu vašeg sajta. Ako ste prethodne korake uradili prema opisanoj proceduri, trebalo bi da vidite prozor sličan ovom na slici ispod:

6-WordPress-instalacija

Ovde možete ostaviti podrazumevani jezik English ili izabrati neki drugi jezik. Nakon toga, kliknite na dugme Continue.

NAPOMENA Nastavak dokumenta podrazumeva da ste za jezik ostavili podrazumevani English.

U sledećem prozoru WordPress vas obaveštava koje će vam sve informacije trebati u procesu instalacije. Uglavnom se svode na tri: ime baze podataka, ime i password korisnika koji joj je pridružen. (To su oni podaci koje smo kreirali u procesu kreiranja baze podataka)

7-WordPress-instalacija

Pored pomenutih podataka, potreban vam je i podatak Database host čija je vrednost u većini slučajeva “localhost”. U slučaju da se razlikuje, vaš hosting provajder će poslati taj podatak zajedno sa ostalim podacima za pristup nakon aktivacije hosting paketa. Ostaje da kliknete na Let’s go!

Na sledećoj strani unosite potrebne podatke:

8-WordPress-instalacija

Podatak za table prefix možete ostaviti na podrazumevanoj vrednosti (wp_)

Nakon što ste uneli ispravne podatke i kliknuli na dugme Submit, na sledećoj stranici dobijate obaveštenje o tome.

9-WordPress-instalacija

Sve što treba da uradite je da kliknete na još jedno dugme (Run the install) i nakon toga odlazite na stranu u kojoj unosite informacije vezane za administraciju sajta:

10-WordPress-instalacija

Site Title – naslov vašeg sajta (ovaj podatak se može naknadno izmeniti)

Username – korisničko ime za administraciju WordPress-a

Password – lozinka koja će biti pridružena upravo definisanom korisniku

NAPOMENA: Ovo je različit username/password od onog korišćenog za kreiranje i pristup bazi podataka. Ovaj username služi za administraciju samog WordPress sajta. Preporuka je da za korisničko ime ne koristite admin već nešto jedinstveno. Time smanjujete mogućnost hakovanja vašeg naloga za pristup.

Your email – mail adresa pridružena administratoru sajta. (korisniku koga ste ovom prilikom kreirali) On vam je od neprocenjive važnosti ukoliko zaboravite korisničko ime ili lozinku, jer će vam u tom slučaju biti poslat link za reset lozinke na mail koji ovom prilikom navedete.

Privacy – treba ostaviti odčekirano ovo polje jer sajt ne treba da bude vidljiv pretraživačima u fazi razvoja sajta. To se menja kasnije, kada sajt bude spreman za produkciju.

Nakon klika na Install WordPress vaš sajt je potpuno podešen i spreman za upotrebu.

Nakon ovoga predstoji nam modifikacija izgleda i funkcionalnosti sajta.

Instalacija WordPress-a preko pomoćnih softvera

Prethodno objašnjena instalacija WordPress-a odnosi se na sva okruženja, tj. okruženja u kojima nema nikakvih dodatnih skripti/softvera.

Nasuprot tome, u slučaju da vaš provajder ima neko od rešenja za automatsku instalaciju WordPress-a, možete ga instalirati direktno iz cPanela. Jedan od pomenutih softvera je Fantastico De Luxe. On će za vas kreirati MySQL bazu podataka, verziju WordPress-a koja se trenutno nalazi na serveru a od vas će tražiti samo par neophodnih podataka tokom instalacije (username, password koji želite za administraciju sajta, ime sajta i opis) i povezati sve u celinu. Pri zakupu hostinga pitajte vašeg provajdera da li ima i koji alat za automatizaciju instalacije WordPress-a kao i da li je voljan da to učini u vaše ime.

NAPOMENA: Obzirom da se ovim postupkom instalira verzija WordPress-a koja se nalazi na serveru, ona u većini slučajeva nije najnovija. Zbog toga je najbolja praksa, odmah nakon instalacije, otići u WordPress admin panel i inicirati update WordPress-a na najnoviju verziju.

Preporučite ovaj članak:
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn